COVID-19 salgını ile birlikte tüm Dünya belirsiz ve kontrol edilemeyen bir sürecin içine girdi. Virüs bize hayatımızı tamamen bizim kontrolümüzde olmadığını hatırlattı. Her şeyi kendi kontrolü altındaymış yanılsamasıyla yaşayan ve belirsizlikle başa çıkmakta zorlanan insanlar için bu süreç olduğundan daha zorlayıcı oldu.

Karantina döneminde ya kendimizle ya da yakınlarımızla başbaşa kaldık. Yalnız kalanlar kendileri ile olan ilişkilerini doğru kurduysa; yakınları ile kalanlar ise onlarla ilişkilerini doğru kurduysa bu süreci biraz daha iyi atlatabilecek. Ancak, bu ilişkileri sağlıklı kuramayan kişiler için karantina dönemi tahammül edilemez hale aldı.

Kendinizi içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemin psikolojik tehditlerinden korunmak için alınabilecek bazı önlemler mevcut. Ruh sağlığımızı korumak için temel olarak neler yapılabilir?

  • Hastalık ile aranıza mesafe koyun

Tıpkı insanlarla aranıza fiziksel mesafe koyduğunuz gibi hastalık ile de aranıza mesafe koyun. Sadece günün belli saatlerinde belli sürelerde hastalıkla ilgili haberleri okuyun. Hastalığı sürekli takip etmek onun içinde kaybolup gitmenize neden olur ve ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.

  • Gününüzü yapılandırın

Belirsizliğin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğinden bahsettikten sonra tüm günü belirsiz geçirmenin de size iyi gelmeyeceğini söyleyebilirim. Gününüzü yapılandırın. Günü, kahvaltı saati, spor saati, kitap saati gibi bölümlere ayırabilirsiniz. Önce bir program yapın, ertesi gün deneyin ve her gün size en iyi gelecek şekilde programınızı yeniden yapılandırın. Olabildiğince, kendinizi fazla zorlamadan bu programa uymaya çalışın.

  • Üretin

Üretin, üretmek kendinizle olan ilişkiyi sağlıklı tutmanın en güzel yoludur. Yazmak, resim yapmak, enstrüman çalmak üretmenin çeşitli yolları olarak düşünülebilir. Burada önemli olan öznelliğinizi ifade etmenin yollarını bulmaktır.

  • Müziği hayatınızdan eksik etmeyin

Müzik hayatınızın birçok anında sizin ruh halinize eşlik ederek duygularınızı ele almanıza yardımcı olur. İç dünyanız ile iletişime geçmenizi sağlayarak ruh sağlığınızı korur.

Bu dört temel prensibi uygulamak içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde psikolojik sağlığınızı korumanıza destek olacaktır.

Dr. Çiğdem Koşe, Uzm. Klinik Psikolog